© 2024 All Rights Reserved by Dünyadan Sesler
We work with 💛 in Istanbul
Program > Kapanış Etkinlikleri
KAPANIŞ ETKİNLİKLERİ
Festivalin son gününde, katılımcılar Galata’dan Karaköy'e kadar tarihi bölgeleri keşfedecek ve kapanış partisi ile panel için Frankhan'da buluşacak. İkinci el plakçılar ve sahaflar, pop-up yiyecek, içecek ve çeşitli üretim standları ile zenginleştirilecek Frankhan alanı, neşeli bir pazar yerine dönüşecek. Cazda Alaturka-Alafranga ikilemini irdeleyen kapanış paneli ile ortaya serilen düşünsel dünya, yine Doğu ve Batı müzikal geleneklerini temsil eden güçlü isimlerin karşılıklı doğaçlayacağı Jam Session ile tamamlanacak.
Stant Alanı Açılışı
Paper Street Co.
Loft Caz Gazetesi
Turkuaz Sahaf
Gezegen Sahaf
Ilgın Kitabevi
Doğa
Plak
CAZDA ALATURKA VE ALAFRANGA
Cazda Alaturka ve Alafranga: Ülkemizde Caz, Türk Sanat Müziği ve Halk Müziği gibi gelenekler, ilk bakışta derin bir zıtlık barındırıyor gibi gözükür. Bu zıtlık algısının bu müzik türlerinin doğasına mı, yoksa süregelen siyasal, ekonomik ve jeopolitik reflekslere mi atfedilmesi gerektiği süregelen bir tartışma konusudur. Cazın, hem doğaçlama kavramı ile olan etkileşimi, hem de kendi tarihine, figürlerine ve biriktirdiği literatüre verdiği sürekli referansları göz önüne aldığımızda, özgür ve rastlantısal olabildiği kadar muhafazakar ve didaktik olabilmesi, onu Türk Sanat Müziği ve Halk Müziği gibi alaturka kabul ettiğimiz geleneklerle oldukça karşılaştırılabilir kılar. Aynı şekilde, alaturka müziğin katı kurallar ve çıraklık süreci ile anılan icrası, müzisyene bıraktığı doğaçlama “açılış” konsepti ile dengelenir. Tüm bu çerçevede inovatif müzisyenler tarafından iki türün sınırlarında yıllardan beridir icra edilen bir tür Türk Caz’ından söz etmek ne kadar mümkündür? İstanbul’da ve özellikle Beyoğlu’nda çoğu yerde olmadığı kadar iyi tezahür edebilen bu müziğin, Türkiye’de süregelen “mahallecilik” adetleri ile ilişkisi nedir?
RECEP ŞENCAN
2005 yılından beri Açık Radyo’da yayımlanan Caz Türbülans programını hazırlayan Recep Şencan, 15 yılı aşkın süredir İstanbul’un birçok farklı mekân ve kulübünde DJ’lik yapmakta. Şehrin en köklü müzik mekânlarından biri olan Gizli Bahçe’nin resident DJ’lerinden biri olan Şencan, groove eksenli multi-janr setler çalıyor.
Farklı tür ve coğrafyalardan alanında başarılı müzisyenleri doğaçlama ortamı içerisinde bir araya getiren ve doğaçlama konseptini bir konser akışına dönüştüren performans grubudur. Her sahnesinde mümkün olduğunca yeni sanatçılara yer vererek, daha önce provası alınmamış bir akış sunmasıyla, hem sahne ekibini hem de seyirciyi şaşırtan tahmin edilemez bir sonuç ortaya çıkartır. Beyoğlu Caz Festivali kapsamında ise, daha önceki sahnelerinde görmeye alışık olduğumuz bazı sanatçılara yer vererek, bugüne değin biriktirilmiş müzikal alt yapıyı temele alacak ve Şenova Ülker, Şebnem Akten, Asher Gamedze, Muhlis Berberoğlu, Gökçe İşler, Burak Dursun, Barış Ertürk , Payam Ghasemi, Joel Grip, Diler Özer gibi sanatçılar ile doğudan batıya bir köprü olacak nitelikte, caz çok renkli bir açıdan tekrar yorumlanacak.